Kyselka z hřibů |
300 g hřibů smrkových, 4 brambory, 1 cibule, máslo, hladká mouka, 3/4 l mléka, ocet, kopr, celý pepř, bobkový list, nové koření |
Cibuli na drobno nakrájíme, zpěníme ji a přimícháme mouku, vytvoříme si tak jíšku. Do jíšky přidáme nakrájené brambory a koření. Vaříme do změknutí brambor. Polévku okyselíme octem, přidáme posekaný kopr a povaříme. |
Bílá omáčka z hřibů |
500 g hřibů smrkových, máslo, smetana, cibule, mouka, sůl, pepř |
Nakrájíme cibuli a necháme ji zpěnit na másle. K cibuli přidáme nakrájené hřiby, které dusíme, až změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozvedlali trochu mouky na zahuštění. Vzniklou
omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s knedlíkem.
|
Salát z poddubáků |
300 g hřibů dubových, 100 g tvrdého sýra, 1 tatarka, plnotučná hořčice, 2 stroužjky česneku, ocet, sůl |
Houby uvaříme v mírně osolené vodě s česnekem a octem. Nakrájíme je a smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem. Přidáme tatarskou omáčku, hořčici a dochutíme solí. Podáváme s čerstvým pečivem. |
Houbový špíz |
200 g hřibů borových, 200 g masa (kuřecího, vepřového), 200 g kuřecích jater, 4 cibule, grilovací koření |
Maso, játra a houby nakrájíme na stejné kousky. Střídavě je napichujeme na špejle společně s cibulí a vytvoříme si tak špízy. Špízy okořeníme grilovacím kořením a osmažíme na oleji ze všech stran. Podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami. |
|
Hřibový perkelt |
500 g hřibů borových, 2 cibule, 50 g špeku, 2 papriky, 1 l vývaru, rajský protlak, 2 rajčata, hladká mouka, olej, sůl, kmín, pepř, sladká paprika |
Špek na drobno nakrájíme a vyškvaříme, přidáme cibuli a zpěníme ji. Přidáme nakrájenou papriku a dusíme 15 minut. Podlijeme vývarem, přidáme houby a nakrájená rajčata. Osolíme, okořeníme, můžeme přidat i trochu sladkého kečupu a vaříme asi 15 minut. Zahustíme moukou. Podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem. |
Bramboračka z boráků |
100 g hřibů borových, 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka |
Na másle zpěníme cibulku a připravíme z ní jíšku, kterou zalijeme vodou a rozšleháme. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, zeleninu a houby. Osolíme a vaříme do měkka. Dochutíme třeným česnekem a drhnutou majoránkou. |
|
Kovářské lívance |
250 g hřibů kovářů, 1 cibule, 250 g hladké mouky, 200 ml mléka, máslo, 2 vejce, sůl, drcený kmín, prášek do pečiva, olej |
Z mouky, vajec a prášku do pečiva připravíme těsto. Na másle zpěníme cibuli a přidáme pokrájené houby. Ochutíme kmínem, solí a pepřem. Když jsou houby hotové, necháme vychladnout. vychladlé houby přidáme do těsta a prohněteme. Vytvoříme lívance, které smažíme do zlatova. |
Guláš z kovářů |
400 g hřibů kovářů, 4 cibule, 2 spařená a oloupaná rajčata, 50 g slaniny, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika |
Slaninu rozkrájíme na kostičky a vyškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, až zesklovatí přidáme nakrájené houby. Zalijeme vodou, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, okořeníme. Zahustíme chlebem. Podáváme s pečivem. |
|
Koloděje s křenem |
600 g hřibů kolodějů, 100 g strouhaného křenu, 50 g másla, masox, sůl pár kuliček nového koření, bobkový list |
Uděláme vývar z masoxu, nového koření a bobkového listu. Celé houby rozřízneme podélně na poloviny a přidáme do do vody. Houby vaříme, dokud nezměknou. Houby vyjmeme, rozložíme na talíře, posypeme strouhaným křenem a pokapeme rozpuštěným máslem. Podáváme s brambory nebo pečivem. |
Koloděje ve vinné polévce |
300 g hřibů kolodějů, 100 ml bílého vína, 100 ml sladké smetany, 50 g slaniny, 50 g hladké mouky, 1 cibule, 1 litr vývaru, olej, sůl, cukr, petržel |
Nadrobno nakrájenou slaninu uškvaříme a ve vyškvařeném tuku orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby a dusíme do změknutí. Zaprášíme moukou a vlijeme vývar. Povaříme, přidáme smetanu a osolíme, ocukrujeme a povaříme. Odstavíme a přidáme bílé víno a petrželovou nať. |
|
Suchohřiby po zálesácku |
500 g hřibů hnědých, 80 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, petrželová nať, citron |
Kloboučky hřibů osolíme, obalíme v mouce a opečeme po obou stranách na rozehřátém másle. Opečené vyjmeme, do másla přidáme drobně nakrájenou petrželovou nať a citronovou šťávu. Zamícháme a prohřejeme. prohřátou šťávou zalijeme opečené kloboučky hřibů. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem. |
|
Hřibové řízky |
500 g hřibů hnědých, vajíčko, mouka, strouhanka, sůl, olej |
Hřiby rozkrájíme na řízky. Jednotlivé řízky osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Obalené řízky smažíme do zlatova na oleji. Osmažené řízky podáváme s brambory a tatarkou. |
|
Zapečené dutonožky se zelím |
500 g hřibů dutonohých, 500 g sterilovaného zelí, 100 g kyselých okurek, kečup, máslo, strouhanka, 2 cibule, pepř |
Houby uvaříme v mírně osolené vodě na nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibuli a přidáme houby, nakrájené okurky a kečup. Krátce povaříme. Do zapékací misky rozložíme polovinu odkapaného zelí, na odkapané zelí přidáme upravené houby a přikryjeme druhou polovinou zelí a posypeme strouhankou. Zapečeme ve vyhřáté troubě. |
|
Saměťáčci s rajčaty |
600 g hřibů sametových, 500 g rajčat, 3 stroužky česneku, sůl, 3 vejce, olej, pepř, sůl prášek do pečiva, olej |
Houby pokrájíme a podusíme na oleji. Rajčata si připravíme tak, že je ponoříme do vařící vody a oloupeme. Oloupaná rajčata opečeme na rozpáleném oleji, přidáme česnek a osolíme. Podušená rajčata smícháme s podušenými houbami a zahustíme vejci. Osolíme a okořeníme. Podáváme s chlebem. |
|
Omáčka ze sameťáků |
400 g hřibů sametových, 100 ml mléka, 50 g másla, sůl, mouka, pepř, 2 vejce |
Houby pokrájíme, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Současně si připravíme jíšku z másla a mouky. Jíšku postupně zředíme mlékem a připravíme si tak základ omáčky. Do omáčky přidáme podušené houby a krátce povaříme. Nakonec do omáčky rozšleháme dva žloutky. Jako přílohu podáváme houskový knedlík. |
|
Zapečené plstňáky s pórkem |
300 g hřibů plstnatých, 200 g pórku, 300 ml mléka, 50 g másla, 4 vejce, pepř, sůl |
Pórek povaříme v osolené vodě. Vychladlý pórek nakrájíme na kousky, opepříme a osolíme a vrstvičku umístíme do zapékací misky. Vrstvu pórku překryjeme vrstvou hub, na které opět naklademe vrstvu pórku, až máme zapékací misku zaplněnou. Zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce. Zapečeme v troubě do zlatova. Podáváme s brambory. |
|
Hřibové pikantní topinky |
400 g hřibů plstnatých, 8 topinek, 1 chilli paprička, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, olej, sůl, pepř |
Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme společně se slaninou. Přidáme houby a podusíme do měkka. Dochutíme chilli papričkou, solí a pepřem. Houbovou směs mažeme na připravené topinky. |
|
Strakošové karbanátky |
200 g strakošů, 200 g vepřového bůčku, 2 vejce, 200 g hovězího masa, 2 housky, 1 cibule, 0,5 l mléka, 5 stroužků česneku, hladká mouka, sůl, pepře, majoránka |
Housku necháme rozmočit v mléce a společně s masem, česnekem a cibulí ji semeleme na masovém strojku. Houby podusíme na másle a až změknou, přidáme je k rozemletým houskám a masu. Přidáme vejce, osolíme a okořeníme. Vytvarujeme karbanátky a osmažíme. Podáváme s bramborovým salátem. |
|
Strakošová polévka |
200 g strakošů, 100 g kořenové zeleniny, 3 brambory, 1 cibule, 1 stroužek česneku, máslo, hladká mouka, masox, sůl, drcený kmín, majoránka, zelená petrželka |
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme a až zesklovatí, přidáme nakrájené houby. Zalijeme vodou, do které jsme přidali nakrájenou zeleninu a masox. Osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Přidáme majoránku a chvíli povaříme. Hotovou polévku ozdobíme petrželkou. |
|